I otte uger har J. Hundahl været praktikvært for 18-årige Christian Schenk fra Holland. Selvom det var et stort og nyt spring for begge parter, har det vist sig at være en stor succes, og J. Hundahl håber på at kunne inspirere andre i branchen til at gøre det samme.

”Har du for resten hørt, at vi lige nu har en ung mand fra Holland i praktik?” lød det fra medejer Søren Hundahl, da han snakkede med erhvervschef Lisbeth Bang Nielsen til et møde om infrastruktur. Det er ikke hver dag, man hører om praktikanter fra udlandet, der tager hele turen til Thy – men det har 18-årige Christian Schenk gjort.

Da Christian Schenk for otte uger siden pakkede sin taske og flyttede fra familien i Holland til Thy, havde han aldrig været i Danmark før. Den nordvestjyske natur og åbenheden blandt de nye kollegaer hos J. Hundahl har taget ham med storm, og de sidste otte uger har lært ham rigtigt meget både fagligt og personligt:

– Det har været en meget stor oplevelse for mig at være i praktik hos J. Hundahl. Lige fra den første dag er jeg blevet taget enormt godt i mod, og der er blevet taget hånd om mig både på arbejde og i fritiden. Jeg har lært rigtig meget nyt, som jeg tager med mig hjem, lyder det fra Christian Schenk.

En af de helt store omvæltninger var at flytte fra familien og skulle bo for sig selv. Helt for sig selv blev det heldigvis ikke, for J. Hundahl havde fundet en værtsfamilie til Christian – og endda en familie med hollandske rødder.

– Da vi sagde ja til at tage Christian i praktik, var vi meget bevidste om, at der fulgte et stort ansvar med. Det første vi gjorde, var derfor at finde en familie, som kunne tage sig godt af Christian. Derefter gik vi i gang med at finde aktiviteter, som Christian kunne deltage I, når han havde fri, lyder det fra værkfører hos J. Hundahl, John Christensen, der sammen med Bjarke Kusk har haft ansvaret for Christian.

 

En forpligtelse over for de unge og uddannelsen

Da muligheden for en praktikant fra Holland bød sig, var værkfører John Christensen ikke i tvivl – selvfølgelig skulle de sige ja til det. Selvom det var en nem beslutning, lå der flere overvejelser bag.

”For det første så mener jeg, vi har en forpligtelse til at hjælpe unge mennesker godt i gang. Det gælder både vores danske lærlinge, men i høj grad også udefrakommende som Christian. Det er vigtigt, de bliver taget godt i mod og får en god start på arbejdsmarkedet”, lyder det fra John Christensen, der fortsætter:

”Derudover håber vi på at kunne gøre uddannelsen som landbrugsmaskinmekaniker mere attraktiv. Ved at tage imod en praktikant fra Holland, håber vi på at kunne åbne dørene for, at vi i fremtiden kan sende en vores lærlinge på udveksling. Den mulighed håber jeg virkelig, vi kan tilbyde vores lærlinge i fremtiden, siger John Christensen.

 

Inspiration for andre

J. Hundahl håber, at deres oplevelse og succes med at have Christian i praktik kan inspirere andre virksomheder i Thy og i branchen til at tage springet og gøre det samme. Både for dem selv, praktikanten og for branchen.

– Vi håber på at kunne inspirere andre til at gøre det samme. Og her vil vi gerne gøre andre opmærksomme på, at der at følger mere med end bare en praktikplads fra kl. 8-16. Som praktikvært har man et ansvar for, at praktikanten også har noget at lave i sin fritid og et godt sted at bo. På den måde tror vi på, at alle får den bedste oplevelse, siger John Christensen.

Hos Thy Erhvervsforum er man ligeledes begejstrede for initiativet, som er et fantastisk eksempel på, hvordan man som virksomhed kan skille sig ud og tænke anderledes:

”Jeg synes simpelthen, det er et fantastisk initiativ. Vi har jo også en opgave i Thy i forhold til at tiltrække arbejdskraft. For at skabe vækst og udvikling i en virksomhed kræver det også de rette kompetencer og medarbejdere. J. Hundahl formår at skille sig ud, og de tør tænke i andre baner. Det håber jeg vil være til stor inspiration for andre virksomheder, så vi fortsat skaber vækst og udvikling i Thy.” siger Lisbeth Bang Nielsen, der er Erhvervschef hos Thy Erhvervsforum.