Energikrisen har kradset, og mange virksomheder har energieffektiviseret og omlagt til mere vedvarende energiformer. En lidt overset måde at nedbringe sit aftryk på kloden, er mulighederne inden for Cirkulær økonomi.
Cirkulær økonomi handler om at bruge ressource mere effektivt ved at holde dem i brug så længe som muligt. Det kan være gennem levetidsforlængelse af produkter, minimering af spild og affald, og ved at genbruge og genanvende så meget som muligt. Det kan ske ved et miljøvenligt design, der gør det nemmere at reparere, genbruge og reproducere gamle produkter. Det kan være ved at forbedre holdbarheden, ved bedre affaldshåndtering, ved at basere sin forretningsmodel på leasing, gennem deling, genbrug, reparation osv. Mulighederne er mange.
Med cirkulær økonomi flyttes fokus lidt groft sagt fra energi til ressourcer og materialer.
Knappe ressourcer kræver anden tilgang til vækst
Danmark har et af de højeste forbrug af ressourcer i verden målt pr. indbygger. Forbruget af ting og sager er simpelthen for højt i forhold til jordens ressourcer.
Når ressourcer bliver knappe, stiger priserne. Skal den økonomiske vækst fortsætte, skal vi omstille produktionen og forbruget til at være mindre tungt i forhold til energi og materialer. Man kalder det afkobling af den økonomiske vækst fra væksten i ressourceforbrug. Det kræver forestillingsevne og innovationsparathed, og her kan konceptet om cirkulær økonomi være god inspiration.
Lær mere om cirkulær økonomi og cirkulære forretningsmodeller her.