15 fødevarevirksomheder fra Thy er gået sammen om at levere alle råvarerne til gallamiddagen ved ’Årets Ret’ til September. Årets Ret er Danske Madanmelderes årlige konkurrence, hvor landets toneangivende kokke dyster om priserne for årets bedste retter i kategorierne ’hav’, ’land’, ’sødt’ og ’ost’. 

 

Foreningen af Danske Madanmeldere har siden 2000 hvert år kåret Årets Ret. Landets bedste kokke har i konkurrencen genskabt de retter, som anmelderne i årets løb har fået under deres restaurantbesøg. Årets Ret finder i år sted den første weekend i september. Ved gallamiddagen lørdag aften på Hotel og Restaurantskolen i København er det Thy, som skal levere alle råvarerne.

 

- Lokale råvarer er en vigtig del af den revolution, det danske køkken har gennemgået de seneste 15 år. Uden unikke råvarer er de kokke, vi hylder ved Årets Ret, ikke ret meget værd. Derfor sætter vi hvert år fokus på en region i Danmark, som står for råvarerne til Årets Rets gallamiddag, hvor omkring 320 restauratører, kokke, tjenere, madanmeldere og andre gastronomiske interessenter mødes for at fejre landets ypperste kogekunst, siger Søren Frank, formand for Danske Madanmeldere/Årets Ret.

 

Stærkt billede af Thy

Under fællesnavnet ’Fra os i Thy’ støtter omkring 15 virksomheder i Thy Årets Ret 2019 som sponsorer og leverandører af råvarer. Fra havet, fjorden, naturen og mulden i Thy kommer fisk, skaldyr, grønt, æg, kød, mel, bær, saft, øl og whisky. Thy Erhvervsforum står for organiseringen af fremstødet som til lejligheden har lånt ’Fra os i Thy’ af Bakkedal som fællesnavn. Thisted Kommunes borgmester, Ulla Vestergaard, og formand for Hanstholm Fiskeriforening, Jan Hansen, vil ved gallamiddagen overrække prisen til vinderen i ’Hav’-kategorien ved Årets Ret.  

 

-  Der viste sig en mulighed for, at fødevarevirksomheder fra Thy på tværs af hav og land og fjord sammen kan sætte spot på de særlige råvarekvaliteter vi har her. At fiskeeksportørerne under ét står skulder ved skulder med landmænd og innovative fødevareproducenter er et meget stærkere billede af Thy, end hvis nogen løftede opgaven alene, siger Jan Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening.

 

- Årets Ret er en unik vinduesåbning for vores fødevarevirksomheder til at vise Thys særlige råvarekvaliteter og de mange bæredygtige løsninger, som vores egn har stå stolt en tradition for. Har man gået en tur i klitter og skove langs vores kyster en forårsdag, så vil man ofte kunne genkalde sig oplevelsen gennem smagen og duften af de råvarer, som produceres her. Det er et stærkt billede på vores unikke natur og lokale ressourcer, og det glæder mig, at vores virksomheder har fundet sammen om at vise det til landets bedste kokke ved Årets Ret, siger Ulla Vestergaard, borgmester i Thisted Kommune.   

 

Fra whisky til muslinger

Virksomhederne Vildsund Blue, Thy Økobær, Frilandsgrønt, Elmelund, Gyrup, Vibens Fryd, Vestre Krogsgaard, Galgebakkens Hjortefarm, Thisted Bryghus, Bakkedal, Hanstholm Fiskeriforening, Danmarks Fiskeriforening og flere af virksomhederne på Hanstholm Havn, der sælger fisk og skaldyr indenrigs, støtter op om Årets Ret både med råvarer og sponsorater. Derudover bidrager og medvirker en række andre Thy-virksomheder på anden vis i markedsføringen af Thy ved Årets Ret.  

 

For yderligere kommentarer/oplysninger

Jan Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening, 40 60 31 30

Ulla Vestergaard, borgmester, Thisted Kommune, 24 29 28 27

Pia Lykke Møller Madsen, projektleder, Thy Erhvervsforum, 60 64 90 60, pia@thyef.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få de seneste lokale og nationale erhvervsnyheder
samt info om kommende arrangementer direkte i din mailboks.