Projekt “Fra bybo til thybo” åbner for et match mellem virksomheder og unge, der er i gang med en videregående uddannelse - og måske et nyt syn på livet langt fra storbyen.


De unge hjælpes ad med at forberede den fælles middag, som de samles om i lejligheden på Refsvej i Thisted. Fra venstre Rikke Reeves, Daniel Cameron, Emil Bjørn Kristiansen og Line Kragelund. I baggrunden skimtes Søren Fage Hedegaard. Foto: Peter Mørk

Køkkenet i den lille lejlighed på Refsvej i Thisted er egentlig for trangt til at være et samtalekøkken for fem personer, men der tales og grines på livet løs, mens løg og champignon skæres i skiver og gøres klar til lasagnen.

Rikke er lige flyttet ind hos Søren, Emil og Daniel - og Line bor et par gader derfra i samme kvarter i Thisted.


De unge hygger sig med TV-kigning i lejligheden på Refsvej. Bortset fra film har de moret sig med at se “Nak og æd en kortnæbbet gås i Thy”. Fra venstre Emil, Daniel, Line, Rikke og Søren. Foto: Peter Mørk

De fem unge er studerende på videregående uddannelser, og så har de fået en enestående chance for at få Thy ind under huden.

Som led i deres studiepraktik er de kommet med i projekt “Fra bybo til thybo”, hvor de ikke blot har fri bolig men også får stillet biler til rådighed og gives mulighed for at opleve det område, som de bor i.

– Jeg har aldrig været i Thy før. Men jeg er kun blevet positivt overrasket. Naturen er vanvittig, og det føles lidt som at være i udlandet, siger Daniel Cameron, der er i gang med en master i Operation Management på Aalborg Universitet - og lige nu er i praktik hos Thy Erhvervsforum.


En af de fælles aktiviteter, som de unge har været inviteret til, er SUP i Klitmøller. Privatfoto

De unge har været ude at prøve Stand Up Paddling (SUP) i Klitmøller, de har besøgt fiskeauktionen og Bunkersmuseet i Hanstholm og de har prøvet de vertikale udfordringer i Thy Frilufts- og Klatreklub.


En af de fælles aktiviteter, som de unge har været inviteret til, er SUP i Klitmøller. Privatfoto

Men selv om de unge forkæles med oplevelser - og sociale aktiviteter - så er de enige om, at studiet har første prioritet, og derfor har de faglige udfordringer været afgørende for, at opholdet i Thy i efteråret føles som en succes.

Line Kragelund er i praktik som skov- og landskabsingeniør hos Nationalpark Thy.

– Man kan godt mærke, at de tænker over, at de har en ny faglighed i huset. Jeg betragtes mere som en kollega end et føl. Jeg har fået en masse ansvar selv - blandt andet har jeg mit eget naturgenopretningsprojekt i udkanten af Svankjær, fortæller hun.

Søren Fage Hedegaard er i studiepraktik hos Thisted Forsikring, hvor han har oplevet stor frihed og mulighed for at prøve ting af, blandt andet har han lavet en undersøgelse af forsikringsselskaber i Danmark og lavet en del interne præsentationer.


Søren Fage Hedegaard er i praktik hos Thisted Forsikring, hvor en af hans opgaver er at fabrikere pressemeddelelser. Kommunikationschef Kathrine Clement foreslår nogle rettelser. Foto: Peter Mørk

– Jeg har haft en virkelig fin mangfoldighed af opgaver,og jeg har følt mig som en del af teamet, siger Søren Hedegaard, der læser international virksomhedskommunikation i Aalborg.

Emil Bjørn Kristiansen, der læser cand.merc. i økonomistyring, er i indkøbsafdelingen hos XL BYG Tømmergaarden.

Han har lagt mærke til, at der er en helt særlig atmosfære i Thy.

– Når man kommer herud fra Aalborg, er det meget afstressende. Der er mere plads - fysisk og mentalt. Man tager tingene, som de kommer. Man har en menneskelig måde at håndtere tingene på - og meget er bygget op omkring relationer til hinanden og til kunderne.

Emil og Søren mødtes for første gang i august til Alive Festival, som de fik billetter til som en del af projektet. Fribilletter til sport har de også fået.

– Mig og Emil har set en del sport sammen. Vi har set flere kampe med Thisted FC og Mors-Thy Håndbold, siger Søren.

Søren Hedegaard valgte primært Thy på grund af jobbet hos Thisted Forsikring, men på en karrieremesse i Aalborg hørte han om projekt “Fra Bybo til Thybo”.

– Det var en glædelig overraskelse, at det koncept var der. Det er en fed bonus, at der er fri lejlighed og bil, pointerer Søren Hedegaard.


SEAT i Thisted har stillet to delebiler til rådighed for de fem unge, så de kan komme rundt og opleve Thy, mens de er der nogle måneder. Fra venstre Emil, Søren, Line, Rikke og Daniel. Line har i øvrigt lige købt den ene af bilerne, for hun har en ti måneders praktik og skal snart flytte ud i Lodbjerg fyr.

Rikke Reeves studerer turisme på Aalborg Universitet og er i studiepraktik hos Thisted Kommune. Her sidder hun i ledelsessekretariatet og arbejder med projekt Cold Hawaii Inland.

– Jeg har fået lov til at arbejde selvstændigt med at sparre med foreningerne - vinterbadeforeningen og roklubben - om, hvorvidt de er åbne over for turisme, fortæller hun.

Rikke og de andre studerende havde ikke på forhånd noget kendskab til Thy.

– Min kæreste havde familie heroppe, og jeg trængte til at komme lidt væk fra storbyen og blive blæst igennem. Så mødte jeg Thisted Kommune på karrieredagen, og så var det det eneste sted, jeg ville hen - selv om jeg har vandskræk, griner hun.


Fire af de unge bor nu i den lejlighed, der er stillet til rådighed for dem i praktiktiden - kvit og frit. Foto: Peter Mørk

De fem unge er glade for, at de har hinanden, for - hvis man endelig skal pege på sorte pletter på Thy-landskabet, så er det, at der mangler brætspilscafeer, fredagsbar og andre eksempler på studenterliv. Der er ikke mange 20-25 årige i området. Der er et tomrum mellem teenagere og etablerede småbørnsfamilier.

De fleste af de unge i projekt “Fra bybo til thybo” slutter deres studiepraktik i december, men de vil ikke afvise, at de engang vender tilbage til Thy.

– Jeg har fået lidt lyst til - når jeg en gang skal have noget fast og have en familie - at flytte herop. Det er så lækkert at være omgivet af varieret natur, og så den åbenhed, der er, siger Rikke.

Emil og Daniel føler sig mest tiltrukket af storbyen.

På kort sigt vil jeg helst være i København eller Århus, men hvis man tænker langsigtet, så kunne Thy være et fantastisk sted at bo. Det er bare langt fra resten af Danmark, siger Daniel Cameron.

Line skal være i Nationalpark Thy i alt i 10 måneder, og om kort tid flytter hun ud i Lodbjerg Fyr:

– Det har aldrig skræmt mig at bo langt ude. Der er mange tiltrækkende ting ved Thy. Prisen på et nedlagt landbrug er en tiendedel af, hvad det koster på Sjælland.

Projekt “Fra bybo til thybo” finansieres af deltagende virksomheder plus Thy Erhvervsforum og Thisted Kommune. Det løber i alt tre år, så til foråret kan virksomheder og nye studerende igen melde sig til at være med.

Projektleder Pia Lykke Madsen fortæller, at Thy Erhvervsforum er ved at lave en drejebog for projektet.

– Det er et koncept, vi vil holde fast i, fordi det giver stor værdi. De studerende får udviklet et netværk og viden om flere virksomheder i området, og vi har brug for, at de finder ud af, hvor skønt det er at bo i Thy, siger hun.

Thisted Forsikring har været med to år i træk.

Kommunikationschef Katrine Dahl Clement, synes, at “Fra bybo til thybo” er en helt enormt god idé.

– Når vi er langt væk fra de store uddannelsesbyer, kan det være svært at tiltrække praktikanter, der læser på universitetet. Som virksomhed har vi en vigtig rolle i at gøre opmærksom på mulighederne i Danmarks Rygrad, som vi kalder lokalområdet.

Thisted Forsikring vil gerne være med i projektet i 2019 også, hvis der kan findes en studerende med den rigtige profil.

– Vi skal ikke have praktikanter, der laver kaffe. Vi skal føle, at vi kan give de studerende noget spændende at lave.

– Men det er bare en stor glæde for os at få øjne ude fra på de ting, vi arbejder med, understreger Katrine Dahl Clement.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få de seneste lokale og nationale erhvervsnyheder
samt info om kommende arrangementer direkte i din mailboks.