Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen:
- Der er en bevægelse i gang væk fra de store byer – brug chancen

 
Jesper Bo Jensen fra Fremforsk gæstede årets nytårskur og startede med at slå fast, at Danmark stadig skal leve af produktionsdanmark.

  • Det er stadig eksport af industrivarer og eksport fra landbrug og fiskeri, som fylder allermest og det vi lever af i Danmark, slog han fast.

Han konkluderede også, at vi står overfor en dyb arbejdskraftmangel fremover, og at det først vil aftage om 5-6 år.

  • Men der er alt alligevel forandret på grund af automatisering, outsourcing og nye forretningsmodeller. Der bliver brug for folk, som ikke arbejder rutinepræget, sagde han.

Samtidig opfordrede han til, at virksomhederne satser meget mere på HR, fordi der bliver kamp om medarbejderne.

  • Selv i Rumænien falder arbejdsløsheden, så vi kan heller ikke blive ved med at importere folk udefra, forklarede han.

 

Folk flytter ud

Man har troet, at folk flytter til de store byer, men Jesper Bo Jensen kunne fortælle, at de faktisk flytter ud. Det mærker man blandt andet på Læsø, Fanø, Bornholm og Langeland.

  • Folk flytter ud på grund af økonomien, de har ikke råd til at bo i de større byer. De vil også ud, hvor man kan dyrke have og der er grønt omkring en. Flere finder fleksible løsninger, hvor de arbejder hjemmefra på afstand.

I skal gribe muligheden, for I har meget af det, folk efterspørger, opfordrede Jesper Bo Jensen.

Tilflytningsundersøgelser viser, at de fem vigtigste ting folk vurderer på, når de skal flytte er:

natur/skov/strand, indkøbsmuligheder, infrastruktur, daginstitutioner/skoler og offentlig transport

Jesper Bo Jensen kunne også fortælle, at det, der betyder noget for folk, er hverdagen – ikke store events – for eksempel får Herning ikke tilflyttere på grund af arrangementer i Boxen.

  • Men lad være med at fortælle dem om alt det sociale liv og nærværet, advarede han. Det vil bare blive opfattet som social kontrol og nysgerrighed, og det gider de ikke. Når de så først er her, så bliver de glade for det, men det er ikke det, som trækker, forklarede han.

 

Tilflytningsstrategi

Han opfordrede til, at kommunen udarbejder en decideret tilflytningsstrategi og nævnte, at flere kommuner har succes med en bosætningskonsulent.

  • I kunne også tænke i praktikpladser og sommerjobs i virksomhederne og ikke altid anbefale de unge at tage den længste uddannelse, så de måske bliver i området, sagde han.

I fremtiden vil folk opleve tid, rum og plads, fred og ro som mangelvarer. Den nye luksus er at kunne koble af, have tid til sig selv, at kunne være opmærksom, have ren luft og ingen larm og støj omkring sig samt opleve sikkerhed. Ifølge Jesper Bo Jensen har Thy rigtig gode muligheder for at byde ind som et sted, der kan tilbyde den nye luksus.

Han sluttede med at sige, at det lokale er moderne og opfordrede til, at Thy bruger chancen til at få fat i de folk, der gerne vil væk fra de store byer.

Se hele Jesper Bo Jensens oplæg her

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få de seneste lokale og nationale erhvervsnyheder
samt info om kommende arrangementer direkte i din mailboks.