Et kompetenceløft satte viden i system

Charlotte Kappel havde haft hendes virksomhed i lidt over et år, da det stod klart for hende, at hun manglede et effektivt redskab. Igennem Iværksætterpuljen fik hun hjælp til en kerneopgave i hendes virksomhed.

Kriminalpsykolog, Charlotte Kappel, er Danmarks førende ekspert i profilering. Hun kan ved hjælp af hendes metode og faglighed komme med sit bud på, alt fra en gerningsmandsprofil, hvorfor et område tiltrækker kriminalitet og hvad der kan gøres, hvis der er en uhensigtsmæssig adfærd på en arbejdsplads.

Da Charlotte Kappel havde haft sin enkeltmandsvirksomhed i lidt over et år, var hun godt klar over, at hun manglede et vigtigt redskab.
”Min virksomhed bygger på et specielt produkt, viden, og jeg manglede en måde at håndtere denne viden på. Når nogen kommer til mig med et problem eller jeg kommer ud på en sag, for eksempel drab, er der en række omstændigheder som jeg skal skaffe viden om, og det tager lang tid at hente den viden, hver eneste gang.”

Charlotte Kappel snakkede derfor med erhvervskonsulenterne fra Thy Erhvervsforum om den udfordring, at hun manglede en database, hvor hun kunne samle viden.

”Jeg havde ikke nok teknisk viden. Jeg vidste ikke, hvordan jeg hentede viden ned i en database, og hvordan jeg bearbejdede den.”

Blev klogere på databaser

Igennem Iværksætterpuljen fik Charlotte Kappel undervisning i, hvordan hun arbejder med databaser. Sidenhen opbyggede hun hendes egne databaser, som i dag består af flere hundrede tusinde input. Hendes praktikanter laver input til dem, og på den måde lærer de selv, hvordan de bruger dem, og den viden der ligger i dem.

Databaserne er nu blevet et stort omdrejningspunkt i Charlotte Kappels virksomhed, og hun bruger dem på daglig basis.

”Måske vil en kommune gerne vide, hvorfor der er så meget fravær på en skole. Her arbejder jeg med den forebyggende del. Jeg går ind og laver analyser på, hvordan skolefraværet ser ud, og hvem der har det. Ud fra hvilken undergruppe der har fraværet på den pågældende skole, kan jeg så i databasen se forskellige løsningsforslag, der er målrettet netop den pågældende undergruppe.”

Især i Norden er der meget data om skolefravær, men Charlotte Kappel kan også hente viden fra hele verden. Og når hun først har samlet den viden, behøver hun ikke hente den igen, for nu ligger den i databasen.

En effektivitet til forskel

Når Charlotte Kappel skal sætte ord på, hvad kompetenceløftet har betydet for hendes virksomhed, er hun ikke i tvivl.

”Det har givet mig en ekstrem grad af effektivitet. Det er fordi viden, er grundlæggende i min virksomhed. Men som enkeltmandsvirksomhed har man mange hatte på, og det kan være svært at vide, hvad man skal satse på, og hvordan man skal gøre tingene. Det ville ikke have været det samme, hvis jeg selv skulle have sat mig ind i det – nu fik jeg en grundig undervisning i stedet.”

Charlotte Kappel fandt ansøgningsprocessen til Iværksætterpuljen langt simplere end til mange andre puljer, og svaret på bevillingen kom overraskende hurtigt.